0 tot 3 jaar

Baby

Als trotse ouder zorgt u er natuurlijk voor dat uw baby er op en top verzorgd uitziet. Ook de voetjes van uw baby vergeet u hierbij niet. Een baby heeft echter geen schoenen nodig en zelfs geen sokjes. Het beste is om de voetjes onbekleed te laten. De voetjes kunnen dan beter bewegen. Blote voetjes kunnen uiteraard wel koud aanvoelen maar dat kan geen kwaad. De kindervoetjes worden beschermd door een dikke laag onderhuis vetweefsel.

Sokjes

Wanneer u uw baby toch sokjes aan doet is het belangrijk dat u op het volgende let:

 • De voetjes moeten voldoende ruimte in de sokjes hebben
 • De teentjes mogen niet teveel worden samengedrukt

Te kleine of strakke sokjes belemmeren namelijk de grijp- en klauwbewegingen van de tenen, bovendien kunnen ze ook schade toebrengen aan het model van de voetjes. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de voetontwikkeling.

Belangrijke tips

Ook is het van belang:

 • Dat u de voetjes na het wassen heel goed afdroogt (dit verkleint de kans op het onstaan van voetschimmel)
 • Dat u de voetjes regelmatig controleert op kleine irritaties, vlekjes of blaren (dergelijke bevindingen kunt u het beste door een deskundige laten beoordelen)

Vanaf 3 maanden

Perfect voor baby's vanaf ongeveer drie maanden zijn de lederen slofjes van het merk Boumy. Wij hebben deze ook in ons assortiment opgenomen.

Lederen slofjes

De voordelen van deze slofjes zijn:

 • 100% zacht leer
 • Voldoende ruimte voor de teentjes
 • Winddicht en in combinatie met sokjes lekker warm
 • In de zomer heerlijk koel
 • Antislip voor de eerste stapjes
 • Gaan niet spontaan uit

(Het merk Boumy verkopen we niet meer wel andere)

De eerste stapjes

Uw peuter gaat de eerste pogingen ondernemen om te gaan lopen, bijvoorbeeld langs de tafel. Als enthousiaste ouder denkt u misschien dat uw kind nu stevige schoentjes nodig heeft. U denk wellicht ook dat uw kind door de schoentjes te dragen een zekerder gevoel zal krijgen. Niets is minder waar. Ook een peuter die zijn of haar eerste stapjes zet heeft nog geen schoentjes nodig. De beste schoen voor uw kind is en blijft een blote voet. Een schoen is eigenlijk niets anders dan een noodzakelijk kwaad.

Schoentjes

Als u uw kind toch schoentjes aan wilt doen, is de keuze van de schoentjes erg belangrijk. Het beste kunt u kiezen voor schoentjes die:

 • Licht en buigzaam zijn
 • De voetjes de vrijheid laten

U kunt denken aan bijvoorbeeld First steps, First steps hebben deze eigenschappen en daarnaast:

 • Zijn ze gemaakt van leder dat veel vocht opneemt
 • Hebben ze geen over elkaar vallende delen (dus geen irritatie)

Met dergelijke schoentjes kan uw peuter wennen aan "iets aan de voetjes".

Zelfstandig buiten lopen

Vanaf het moment dat uw kind zelfstandig buiten gaat lopen heeft het wel schoenen nodig. Het is geen noodzaak om altijd dure schoenen te kopen, het belangrijkste is dat de schoenen goed passen.

Omdat de voeten nog groeien zijn ze nog erg kwetsbaar. Kindervoeten bestaan voor het grootste deel uit kraakbeen. Minder goed of slecht passende schoenen kunnen de voeten misvormen. Meestal openbaren klachten als gevolg van deze vervormingen zich pas op latere leeftijd.

Het is niet alleen bij de aanschaf belangrijk om zorgvuldig te (laten) beoordelen of de schoenen goed passen. Een regelmatige controle is ook van belang doordat kleine kinderen een hoge pijngrens hebben zullen ze niet snel aangeven dat hun schoenen vervelend zitten of pijn doen. Je kunt zelfs, zonder dat ze er iets van zeggen, relatief gemakkelijk schoenen aantrekken die 2 of 3 maten te klein zijn.

Tenenlopertjes

Soms komt het voor dat een kind wanneer het gaat lopen hoog op de tenen gaat staan. Het kan blijkbaar niet met de hielen op de grond komen. Natuurlijk bent u hier als ouder bezorgd over. In de meeste gevallen is dat echter niet nodig, onderzoek heeft uitgewezen dat er over het algemeen geen sprake is van een afwijking. Het verschijnsel duurt in de regel 3 tot 6 maanden daarna onstaat wel normaal hielcontact met de grond.

Wanneer het kind na 6 maanden nog steeds op de tenen blijft lopen is ingrijpen wel noodzakelijk. Als de hiel geen goed contact met de grond maakt bestaat namelijk de kans dat de achillespees verkort wordt. Men wacht meestal met behandelen tot het derde levensjaar.