7 jaar en ouder

Een eigen smaak en "erbij willen horen"
 
Vanaf een jaar of 7 krijgt uw kind een eigen smaak. Daarnaast wordt uw kind beinvloed door vriendjes en vriendinnetjes. Ook de mode gaat meetellen en commercials op televisie zijn belangrijk. Uw kind wil 'erbij horen'. Dit alles zal dus een rol gaan spelen bij de keuze van nieuwe schoenen.

Bij de aanschaf van schoenen is het belangrijk dat de schoenen goed passen. Als gevolg van slecht passende schoenen kunnen namelijk allerlei afwijkingen ontstaan.

De eigen smaak en het 'erbij willen horen' zijn voor uw kind heel erg belangrijk bij het kiezen van schoenen. Houdt u er rekening mee dat uw kind, wanneer het de schoenen mooi vindt, meestal zal zeggen dat ze ook lekker zitten.
 
De lengtemaat

Bij goed passende schoenen gaat het allereerst om de lengte van de schoenen. Er moet voldoende ruimte (1 cm) over zijn voor de groei van de voeten.

Te kleine schoenen

Bij te kleine schoenen kunnen de volgende afwijkingen ontstaan:

 • likdoorns
 • hamertenen
 • drukplekken
 • hallux valgus (knokkel bij de grote teen)

Te grote schoenen
 
Schoenen die te groot zijn kunnen de volgende problemen geven:

 • Het buigpunt komt niet overeen met de bal van de voet, waardoor de wreefsluiting op de verkeerde plaats zit
 • Doordat er teveel ruimte is voor de tenen, neemt de kans op struikelen enorm toe

De breedtemaat

Naast de lengte van de schoenen is tevens de breedte van belang. Zowel het dragen van te brede schoenen als ook het dragen van te smalle schoenen heeft, vooral voor de tenen, nadelige gevolgen.

Te brede schoenen

Bij te brede schoenen lijkt het, terwijl de lengtemaat wel goed is, alsof de schoenen te groot zijn. Het komt helaas voor dat het kind daardoor een te kleine maat schoenen aangemeten krijgt. De voeten kunnen hierdoor heel snel vervormen.

Een ander probleem dat zich kan voordoen bij te brede schoenen is dat de tenen zich spreiden. Er ontstaat dan een zogenaamde spreidvoet. De doorveer eigenschap van de voet verdwijnt en onder de voet worden de teenkootjes gevoelig.

Te smalle schoenen

In het geval van te smalle schoenen, zal bijna geen enkele gemiddelde schoen goed passen. Hierdoor worden regelmatig te grote schoenen aangemeten.

Schoenen met een te smalle pasvorm kunnen de volgende afwijkingen veroorzaken:

 • Geen doorveer ruimte om de voet goed te kunnen afwikkelen (waardoor een ridderspoor kan ontstaan)
 • Samenpersen van de tenen
 • De tenen kunnen over elkaar gaan staan
 • De kleine teen kan zich (voorgoed) kantelen
 • Nagels kunnen andere tenen insnijden
 • Likdoorns

Helaas wordt niet elke schoen in verschillende breedtematen gemaakt. Wanneer uw kind smallere of bredere voeten heeft dan gemiddeld, is het erg belangrijk dat u zich vakkundig laat voorlichten.

Hielspoor 

Pijn onder de hiel is een veel voorkomende klacht bij jongens van ongeveer 12 jaar. Er is sprake van een hielspoor. Dat hielspoor ontstaat op het punt waar het voetzoolvlies zich inplant in het hielbeen. Er wordt op deze leeftijd een nieuw vlies aangelegd en dit kan pijn veroorzaken. Deze pijn kan uitstralen door de hele voet.

Het hielspoor kan ook een gevolg zijn van doorgezakte voeten. Er ontstaat dan een botwoekering door de voortdurende druk en trek.

Door in de hiel van de schoen een dikte van ongeveer 5 mm (een talonet) in te brengen, kan de pijn worden bestreden.

Conclusie

Het is duidelijk dat u zich bij het kopen van schoenen het beste door een deskundige kunt laten adviseren. Koopt u uw kinderschoenen dus in een winkel waarvan u zeker weet dat u geholpen wordt door goed opgeleid personeel.