3 tot 6 jaar

Uw kind komt in een leeftijdsfase waarin belangrijke veranderingen van de voeten te verwachten zijn.

Vanaf 2 jaar

X-benen en knikvoeten

Zo zullen vanaf de leeftijd van ongeveer 2 jaar de benen in een x-stand gaan staan. Dit proces duurt ongeveer een jaar. De ergste x-stand zal dus bereikt zijn wanneer uw kind 3 is.

Als gevolg van de x-stand van de benen zullen de voeten van uw kind naar binnen knikken. Het lijkt erop alsof uw kind platvoeten heeft maar meestal is dat niet het geval. We spreken hier van een knikvoet.

Deze veranderde stand van de benen en voeten is geen reden tot bezorgdheid. Bij een normale ontwikkeling zal de stand zich vanzelf herstellen. Steunzolen, speciale schoenen of een correctie in de schoenen is (zeker tot en met het derde levensjaar) over het algemeen niet nodig.

Overigens kunt u zelf op een eenvoudige manier controleren of uw kind platvoeten heeft. U laat uw kind op de tenen gaan staan. Als er zich onder de voet een welving vormt, hoe licht deze ook is, dan is er geen sprake van een platvoet. Wanneer u twijfelt kunt u de voeten natuurlijk het beste door een deskundige laten beoordelen.

Vermoeiend en hinderlijk

De x-benen en knikvoeten kunnen voor uw kind wel erg vermoeiend en hinderlijk zijn doordat, als gevolg van het naar binnen knikken van de voeten, uw kind bij het lopen meer kracht moet zetten om de voeten af te wikkelen en de knieen vaak tegen elkaar aan wrijven.
 
De juiste schoenen
 
Uw kind heeft in deze situatie baat bij schoenen die:

  • op de juiste plaatsen een goede ondersteuning bieden
  • in de lengte en breedte goed aansluiten
  • de hiel goed omsluiten

 
Ook een voetbed in de schoen kan prettig zijn, de voet wordt dan op de plaatsen waar dat nodig is iets meer ondersteund.

Wanneer worden knikvoeten een probleem?

Dat is het geval wanneer de banden en spieren in de voet ernstig verslapt zijn. Hierdoor wordt het hielbeen niet meer in de juiste stand gehouden. Beoordeling door een deskundige is dan erg belangrijk. Meestal bieden steunzolen en fysiotherapie uitkomst.

Wanneer steunzolen noodzakelijk zijn dient u daar bij de aankoop van schoenen rekening mee te houden. Door hun lengte en breedte passen de steunzolen niet in iedere schoen.

Vanaf 4 jaar

De vorm van de voet

Na het derde levensjaar verdwijnt langzaam de vetpolster (het vetkussentje). De natuurlijke welvingen van de voet worden zichtbaar. De binnen lengteboog komt als eerste tevoorschijn. Langzamerhand wordt duidelijk wat voor voeten uw kind zal krijgen.

Iedere voet is anders. Daarom zal niet elke schoen uw kind passen. Zo kan uw kind smalle of brede voeten hebben. In dat geval speelt bij het kopen van schoenen niet alleen de lengte van de schoenen een rol maar ook de breedte.

Smalle voeten

Wanneer een kind smalle voeten heeft kan men het idee krijgen dat een schoen met de juiste lengtemaat van de voeten af valt. Hierdoor wordt helaas regelmatig een in lengte te kleine maat schoenen aangemeten. Het lijkt namelijk alsof deze wel goed passen.

Brede voeten

Bij een kind met brede voeten zijn schoenen met de juiste lengtemaat vaak te smal. Het komt dan ook vaak voor dat een kind met een in lengte te grote maat schoenen de winkel verlaat.  Deze passen immers wel om de voet.

Breedtematen

Niet iedere schoen wordt in verschillende breedtematen gemaakt. Waneer uw kind dus smalle of brede voeten heeft, is het van belang om u vakkundig te laten voorlichten.