Voet problemen en tips voor de voeten
Hallux valgus
Hallux valgus betekent een naar buiten gerichte scheefstand van de grote teen. Het voorste teenkootje (waar de nagel zit) wijst naar de kleine tenen. Aan de binnenzijde van de grote teen zit een grote knokkel. Er zit een soort bocht in de grote teen die naar de andere voet wijst. Een ernstige hallux valgus gaat vaak samen met een klauwstand van de overige tenen en een spreidvoet.
Oorzaak
Een hallux valgus kan ontstaan door het dragen van te klein en te nauw schoeisel. De gewrichten zijn omgeven door een kapsel. In dit kapsel bevindt zich synoviaal vocht. Dit vocht zorgt ervoor dat de gewrichten soepel kunnen bewegen. Het kapsel breekt wanneer de druk, bijvoorbeeld door te kleine schoenen, te groot wordt. Hierdoor ontstaat een overmatige productie van synoviaal vocht. Er vormt zich dan een knokkel, de hallux valgus.
Corrigeren
Het is meestal niet mogelijk om de hallux valgus met een schoenaanpassing te corrigeren, men zal schoeisel met voldoende teenruimte moeten dragen. In sommige gevallen kan een voorvoetsteun de klachten enigszins verlichten.
De scheefstand kan wel verholpen worden door een operatie. In veel gevallen wordt deze operatie echter alleen uitgevoerd wanneer de hallux valgus ontstoken is. Het is overigens een misvatting dat na herstel weer mooie spitse schoenen gedragen kunnen worden.
Hamertenen
Bij hamertenen zijn de gewrichtjes van de tenen gebogen, dit kan ontstaan door het langdurig dragen van te klein schoeisel. Wanneer er rode plekken aan de bovenzijde van de tenen zichtbaar zijn kan dat duiden op het ontstaan van hamertenen.
Hamertenen veroorzaken een vervelende pijn, daarnaast kunnen de hamertenen, door de drukbelasting, ook nog leiden tot:
- bursitis (slijmbeursontsteking)
- likdoorns
Klauwtenen
Klauwtenen kunnen ontstaan door het dragen van schoenen de niet goed op de voet aansluiten. Een andere oorzaak is het lopen op schoenen die niet vastgemaakt zijn. In beide gevallen gaat men "klauwen" om de schoenen niet te verliezen. Ook bij de vorming van klauwtenen is er sprake van rode plekken op de tenen. Bij langdurig "klauwen" vergroeien de tenen in een klauwstand, de gevolgen kunnen hetzelfde zijn als bij de hamertenen.
Kinderen maken soms zonder reden klauwbewegingen wanneer ze schoenen dragen, maar ook als ze op blote voeten lopen kan dit voorkomen. U kunt uw kind erop wijzen de tenen te strekken bij het lopen.
Likdoorns
Likdoorns worden ook wel eksterogen genoemd., ze ontstaan op plaatsen met een verhoogde druk, bijvoorbeeld bij uitstekende botdelen in combinatie met te nauw schoeisel. Door de te grote plaatselijk drukbelasting is het evenwicht tussen aanmaak en afschilfering van de huid verstoord. De verhoorning treedt niet, zoals bij eeltvorming, alleen naar buiten op. Er wordt een hoornpit in de vorm van een kegeltje naar binnen gedrukt.
Ze ontstaan vaak:
- Onder topjes van tenen
- Bij een hallux valgus
- Op het hoogste punt van een hamerteen
- Aan de zijkant van de kleine teen
Neurovasculaire likdoorns
Dit zijn zeer pijnlijke likdoorns. In de kern van de pit bevindt zich een bloedvaatje en de punt van het kegeltje drukt op een zenuw. Deze vorm komt vaak voor op hamertenen en teentoppen.
Weke likdoorns
Weke likdoorns ontstaan tussen de tenen wanneer de tenen te dicht tegen elkaar aangedrukt worden, blijft de huid zacht en week. Het transpiratievocht kan niet goed verdampen, door de onderlinge druk ontstaan dan weke likdoorns.
Voetschimmel
Een van de meest voorkomende huidaandoeningen is voetschimmel. Het is een besmettelijke infectie aan de voeten. Omdat schimmels goed gedijen in warme, vochtige omgevingen zoals zwembaden, wordt het ook wel zwemmerseczeem genoemd. Overigens is het officieel geen eczeem.
De kenmerken van voetschimmel:
- Meestal ontstaat het tussen de 3e en 4e teen, daar is het warm en vochtig
- De huid wordt wit, rood, vochtig en gaat schilferen.
- De plekken jeuken en zijn pijnlijk
- Het verspreidt een onaangename geur
- Vaak ontstaat het bij het dragen van niet schoeisel dat niet van leder is
- Het is besmettelijk
Behandelen en voorkomen van voetschimmel
Tips:
- Droog altijd de voeten en tenen (ook ertussen) goed af
- Draag in zwembaden, gymzalen, kleedkamers en dergelijke, altijd badslippers
- Probeer vochtige voeten te voorkomen door het dragen van goed ventilerend schoeisel van leder en sokken van katoen of wol
- Behandel, zeker wanneer de schimmel steeds terug komt, alle schoenen met anti-schimmelpoeder
- Wanneer de schimmel niet verdwijnt raadpleeg dan een arts
Blaren
Blaren ontstaan door overmatige wrijving.
De meest voorkomende oorzaken van blaren zijn:
- De schoenen sluiten niet goed waardoor de voet in de schoen gaat schuiven
- Er zitten onregelmatigheden in de schoen of sok.
- Transpirerende voeten, er ontstaan dan sneller blaren
Spreidvoeten
Door het dragen kan te brede schoenen spreiden de tenen zich. Er ontstaat dan een zogenaamde spreidvoet.
Kenmerken van de spreidvoet zijn:
- De voorvoetboog is doorgezakt
- Verzwakking van één of meer middenvoetsbeentjes
Er kunnen diverse klachten ontstaan als gevolg van een spreidvoet:
- Pijn onder de bal van de voet
- Scherpe pijn boven op de voorvoet, vooral tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes
- Eeltvorming onder de bal van de voet
- Likdoorns onder de bal van de voet
Tips voor de voeten
- Wanneer uw voeten een zware dag hebben gehad kunt u ze verwennen met een voetbad. Week dan uw voeten 5 tot 10 minuten in een warm bad met bitter- of badzout
- Knipt u de teennagels altijd recht en niet te kort af, hierdoor voorkomt u ingroeien van de nagels
- Ook door het dragen van te klein schoeisel en/of sokken kunnen ingegroeide teennagels ontstaan. De tenen worden door de druk van buitenaf tegen elkaar geduwd. Hierdoor komt de nagelrand dieper in het vlees te liggen.
- Bij zweetvoeten is regelmatig wassen en het gebruik van talkpoeder of een speciaal poeder belangrijk. U kunt het beste goed ventilerend schoeisel van leder dragen en sokken van wol of katoen.